Bardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej.
Składniki:
- 400 g kaszy pęczak
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze 150 C.
Składniki:
- 400 g kaszy pęczak
- 500 g mięsa wieprzowego
- 1 główka czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę i również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze 150 C.
Mięso wieprzowe w kuchni żydowskiej?????????????????????
OdpowiedzUsuńJa akurat miałam mięso wieprzowe to takiego użyłam, w oryginale jest wołowina.
OdpowiedzUsuńRównież zrobiłem z wieprzowiną, wyszło bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :)Pozdrawiam
Usuń