Ciasto z budyniem i gruszkami

 Dzisiaj kolejna wariacja ciasta z owocami. Tym razem jest to ciasto na kruchym spodzie z gruszkami, budyniem i warstwą startego ciasta. Pyszne, nie za słodkie i proste w wykonaniu.

Składniki:

ciasto

- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

- 250 g masła

- 2 żółtka

- 1 jajko

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżki śmietany 18 %

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz

- 2 budynie śmietankowe

- 1 kg gruszek

- sok z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Połową ciasta wylepiamy dno tortownicy a drugą połowę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gruszki kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie układamy je na wcześniej przygotowanym cieście. Całość zalewamy ugotowanymi budyniami a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta. Pieczemy je w 180 C około 1 godziny. Gotowe ciasto kroimy dopiero gdy jest wystudzone. 





Komentarze

Prześlij komentarz