Ciasto serowo - pomarańczowe

Wiosna za oknem, więc czas na słonecznie kolorowe ciasto. Robi się je bardzo szybko, no może oprócz czekania aż stężeje :)

Składniki:
masa serowa
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
masa pomarańczowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 pomarańczy
- 4 łyżki żelatyny
oraz
- herbatniki

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Gdy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z kąpieli wodnej, lekko studzimy i łączymy z serkiem. Żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wody i jeszcze ciepłą wlewamy do masy serowej, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Pomarańcze sparzamy i z 3 ścieramy skórkę. Następnie wszystkie pomarańcze obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Gotujemy je około 20 minut na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, łączymy z rozgotowanymi pomarańczami a następnie miksujemy. Do masy dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i odstawiamy do zastygnięcia. Na masę serową wylewamy przestudzoną masę pomarańczową a na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 
 

Komentarze