Chlebek

Uwielbiam domowe chlebki, wypełnione po brzegi różnymi zdrowymi dodatkami. W sklepach ciężko takie kupić, więc zachęcam Was do domowego pieczenia.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki otrąb
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 C i wstawiamy chlebek na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy kolejne 45 minut.

 
 


Komentarze