Babeczki z farszem jagodowym

Naszła mnie dzisiaj ochota na coś słodkiego, a ponieważ idzie lato i świeże owoce, więc pora wykorzystać te ukryte w słoikach. I tym powstały babeczki nadziane dżemem jagodowym.

Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml śmietany 30 %
- 100 ml wody gazowanej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- dżem jagodowy
- bita śmietana

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Śmietanę łączymy z ekstraktem, wodą, masłem oraz jajkami. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy na jednolite ciasto. Do foremek na babeczki nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i ponownie ciasto. Babeczki pieczemy w 180 C około 20 minut. Wystudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną i dżemem.





Komentarze