Tort czekoladowo - pomarańczowy

Kochane Kobitki Wszystkiego Najlepszego z okazji Naszego Święta :)

Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
masa
- 8 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 6 łyżek żelatyny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za przygotowanie ciasta. W osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto schładzamy a następnie kroimy na 3 części. Gdy blaty są gotowe możemy zabrać się za masę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a resztę obieramy. Pomarańcze miksujemy, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Następnie mieszamy ją z jogurtem naturalnym i odstawiamy. Lekko tężejącą masą przekładamy blaty ciasta, wierzch i boki. Ja ścięłam górę ciasta, bo była nierówna i z tych kawałków powycinałam dekorację.

 
 

Komentarze