Mazurek kajmakowy

Kolejna propozycja świąteczna to pyszny mazurek kajmakowy.

Składniki:
ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany 36 %
- 1 żółtko
masa
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 300 g cukru
oraz
- bakalie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy spód oraz boki blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto się piecze możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny, często mieszając aż zgęstnieje. Przestudzoną masę łączymy z masłem i ucieramy do momentu, aż masa dwukrotnie zwiększy swoja objętość. Masę przekładamy na upieczony i przestudzony spód, dekorujemy bakaliami.

 
 

Komentarze