Babka drożdżowa z rodzynkami

Do świąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 150 g masła
- 120 g cukru pudru
- 10 żółtek
- 70 g drożdży
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe, ale nie gorące mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około 50 minut. Jeszcze ciepłą babkę wyciągamy z formy a gdy przestygnie polewamy lukrem.

 
 

Komentarze