Snickers na herbatnikach

Pyszne ciasto z masą krówkową, orzechami i czekoladą. Błyskawicznie znikła ze stołu :)

Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 szklanek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- 150 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
polewa
- 1/2 puszki orzechowej masy krówkowej
oraz
- 2 duże opakowania herbatników
- garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka i zagotowujemy. Do reszty mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Dzielimy ją na pół i do jednej dodajemy posiekaną czekoladę a do drugiej masę krówkową. Gdy masa stygnie możemy zrobić polewę. Przygotowujemy dwa garnki. W jednym lekko podgrzewamy masę krówkową. W drugim podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej posiekaną czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Formę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno i boki kładziemy herbatniki, na nie rozprowadzamy masę czekoladową, następnie warstwa herbatników i na nie masa krówkowa. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników. Wierzch polewamy lekko podgrzaną masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.

 
 

Komentarze