Pączki z białą czekoladą

W następnym tygodniu będziemy mieli Tłusty Czwartek, więc najwyższa pora coś przygotować. Dzisiaj lżejsza wersja pączków, bo pieczone.

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce łączymy mąkę, resztę cukru, jajka, olej oraz mleko. Do całości dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy kładziemy kostkę czekolady i formujemy pączki. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a następnie pieczemy w 180 C przez około 15 minut.

 
 

Komentarze