Szarlotka - Pychotka

Wszystkim Babciom i Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :)

Składniki:
ciasto
- 11 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 14 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki wody
- 3 łyżeczki octu
masa jabłkowa
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki zielone
masa budyniowa
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy je do garnka i smażymy 15 minut. Do gorącej masy wsypujemy galaretki i jeszcze smażymy 5 minut. Mieszamy dokładnie i dzielimy na 2 części. Jedna masa gotowa, więc zabieramy się za drugą. Do garnka wlewamy szklankę mleka oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia. W połowie szklanki mleka mieszamy budyń oraz mąki i wlewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy całość, aż budyń zgęstnieje a następnie studzimy. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy, porcjami dodając przestudzony budyń. Gdy wszystko już gotowe możemy zabrać się za składanie ciasta. Na początek jedna część biszkoptu, na to połowa masy jabłkowej a na nią połowa masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie masa jabłkowa, na nią masa budyniowa i ostatnia część biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

 

Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Komentarze

Prześlij komentarz