Ciasto na maślance z rodzynkami

Lekkie, puszyste i wilgotne ciasto na maślance z dodatkiem rodzynek, świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawki. A dzięki maślance długo zachowa swoją świeżość.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 350 ml maślanki
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo wbijamy jajka cały czas miksując oraz skórkę i sok z cytryny. Wszystkie suche składniki mieszamy i porcjami wraz z maślanką dodajemy do ciasta. Na sam koniec dorzucamy rodzynki i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około godzinę.

 
 

Komentarze