Babeczki kokosowe

Dziś coś dla fanów kokosu – puszyste babeczki z kokosowymi wiórkami, podane z kremem śmietankowo kokosowym.

Składniki:
babeczki
- 100 g białej czekolady
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
- 200 g serka śmietankowego
- 100 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C około 25 minut. Wszystkie składniki na polewę mieszamy i smarujemy wystudzone babeczki.

 
 

Komentarze