Sernik z brzoskwiniami

Dla sernikożerców mam dzisiaj sernik na kruchym cieście z kawałkami brzoskwiń z puszki.

Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
- 1 kg białego sera
- 200 g masła
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 łyżek cukru pudru
piana
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 5 białek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oraz
- 1 puszka brzoskwiń
- polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zamrażamy. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami ser cały czas miksując. Następnie dodajemy jajka oraz budynie, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy, na to przekładamy masę serową, na ser pokrojone w plasterki brzoskwinie, pianę z białek oraz startą na tarce resztę ciasta.

 
 

Komentarze

  1. Sernik wygląda pysznie i jestem przekonany że tak samo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miłe słowa i polecam wypróbować :)

      Usuń

Prześlij komentarz