Piernikowe witrażyki

Pierniczki już u Was gotowe? U nas w tym roku królują szybkie pierniczki z kolorowymi landrynkowymi witrażykami.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki śmietany 18 %
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 małe opakowanie kolorowych landrynek

Przygotowanie:
W naczyniu podgrzewamy masło z miodem. Gdy się rozpuści dodajemy cukier puder i śmietanę, podgrzewamy do połączenia składników a następnie studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy jajko, kakao, sodę, przyprawę oraz przestudzone masło. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki. W każdym pierniku robimy okienko i kładziemy je na blachę do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce rozkruszonych landrynek, tylko pamiętajmy by do każdego pierniczka wkładać jeden kolor, bo dzięki temu będziemy mieli różnokolorowe witrażyki. Pieczemy je około 15 minut w 180. ciągamy je z blachy gdy całkowicie ostygną a landrynki stwardnieją. Przechowujemy je w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, by się landrynki nie rozpuściły.

 
 
 
 

Komentarze