Miodownik

Kolejnym świątecznym przepisem jest miodownik. Jest on bardzo delikatny w smaku i mięciutki. Wystarczy by poleżał jeden dzień w lodówce i już możemy podawać domownikom.

Składniki:
ciasto
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
krem
- 8 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 700 ml mleka
- kilka kropli olejku migdałowego
polewa
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki masła
- 7 łyżek kwaśnej śmietany
oraz orzechy włoskie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek po 15 minut w 180 C, studzimy. Gdy blaty stygną możemy zabrać się za przygotowanie kremu. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do reszty mleka wsypujemy kaszę mannę i olejek. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 10 minut, aż masa zgęstnieje a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzoną kaszę. Kremem przekładamy upieczone placki. Gotowe ciasto możemy polać polewą. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto chowamy do lodówki.

 
 

Komentarze