Karkówka z czosnkiem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku.

Składniki:
- 1 kg karkówki
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej mieszamy z paprykami, majerankiem, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką nacieramy karkówkę i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny do lodówki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy pół szklanką wody, następnie wkładamy do brytfanki i pieczemy w 180 C przez około 90 minut.  

 
 

Komentarze