Chlebek orkiszowy

Domowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie trzeba posiadać jakiś specjalnych urządzeń by go upiec, bo wystarczy piekarnik i albo dobry mikser do połączenia składników.

Składniki:
- 1/2 kg mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 paczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Wyrośnięty chlebek przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę w 180 C.

 
 

Komentarze