Bezowe pieczarki

Znawcą grzybów niestety nie jestem, ale pieczarki wiem jak wyglądają i bardzo je lubię:)  A już takie na słodko to najbardziej :)
Składniki:
- 5 białek
- 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
oraz
- kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Gdy masa jest już sztywna przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy po równo okrągłe ciasteczka oraz małe kopczyki, które później posłużą nam za nóżki do grzybków. Bezy suszymy około 1 godzinę w 100 C. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód upieczonych i ostudzonych ciasteczek. Następnie gdy czekolada już zastygnie robimy w ciasteczkach małe dziurki i wkładamy w nie upieczone nóżki.
 
 
 

Komentarze