Rogaliki drożdżowe

W taki dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż ciepełko z piekarnika i zapach ciasta drożdżowego unoszący się po domu :)
Składniki:- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 500 ml mleka
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- szczypta soli
- konfitura

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru oraz łyżeczką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, mleko podgrzewamy. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sól i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy i powoli dodajemy mleko oraz jajka. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę do momentu, aż margaryna całkowicie się wchłonie a ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy trójkąty. Na każdy nakładamy odrobinę konfitury i zwijamy w rogaliki. Pieczemy w 180 C około 20 minut.

 
 

Komentarze