czwartek, 1 czerwca 2017

Słomki ptysiowe

Każdemu dziecku, temu małemu i temu większemu, życzę dzisiaj wszystkiego NAJSŁODSZEGO :)

Składniki:
- 30 g masła
- 90 ml wody
- 70 g mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- gruby cukier kryształ

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Mieszając dodajemy mąkę. Zaparzamy, energicznie mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy, wbijając kolejno 2 jajka oraz szczyptę soli. Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę małe podłużne paluszki. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Gdy paluszki dobrze wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy aż słomki się zarumienią i łatwo będą odchodzić z blachy.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz