piątek, 9 czerwca 2017

Piegusek z truskawkami

Kochani dzisiaj chciałam świętować z Wami 4 lata wspólnego blogowania. Bo gdyby nie Wy to i mnie by tu nie było. Dziękuję, że jesteście, że mnie odwiedzacie, komentujecie moje wpisy a co najważniejsze, że z nich korzystacie.

Składniki:
biszkopt
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
masa truskawkowa
- 850 g truskawek
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
masa jasna
- 300 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g masła
-  50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy obie mąki oraz ubitą na sztywno pianę. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 45 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z truskawkami. Na jedną część biszkopta przelewamy tężejącą masę truskawkową a na to drugą połowę biszkopta. Mleko zagotowujemy z cukrem. Niewielką ilość odlewamy i mieszamy w nim budyń. Do gotującego się mleka dolewamy mieszankę budyniową i chwilę gotujemy budyń. Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo przestudzony budyń a na koniec posiekaną czekoladę. Masę przekładamy na wierzch biszkopta i wsadzamy do lodówki.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz