piątek, 19 maja 2017

Słoneczne ciasto z brzoskwiniami

W ten piękny słoneczny dzień zapraszam Was na słoneczne ciasto z brzoskwiniami :)

Składniki:
ciasto
- 8 jajek
- 6 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 100 g białej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Przygotowanie:
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dosypujemy cukry i miksujemy aż się całkowicie rozpuszczą. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do brytfanki wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części.
Krem: mleko zagotowujemy a czekoladę łamiemy na kawałki. Jajka ubijamy z cukrami na parze i nie przerywając ubijania powoli wlewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i łączymy z ubitą na parze masą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Masę wykładamy na jeden blat ciasta i odstawiamy do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejące galaretki wylewamy na masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce a następnie posypujemy cukrem pudrem.

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz