piątek, 26 maja 2017

Przekładaniec czekoladowy

Wszystkim Mamom składam najserdeczniejsze życzenia w dniu Waszego Święta :)

Składniki:
placek I
- 7 jajek
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki
placek II
- 250 g grubo zmielonych orzechów włoskich
- 5 białek
- 150 g cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 1/2 litra mleka
- 5 żółtek
- 150 g cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
polewa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy pierwszy placek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Do ubitych białek dodajemy partiami żółtka oraz kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut.
Gdy blaty stygną możemy zabrać się za zrobienie masy: 1/3 szklankę mleka zagotowujemy i zalewamy nim kakao. Z reszty mleka odlewamy szklankę i mieszamy w nim żółtka, mąkę oraz cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niego masę żółtkową. Cały czas mieszamy aż masa budyniowa zgęstnieje. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami przestudzony budyń oraz zaparzone kakao. Dokładnie miksujemy całość. Pierwszy placek przekrawamy na pół. Na jedną połowę wykładamy połowę masy budyniowej, na to placek orzechowy, następnie druga połowa masy oraz drugą część placka ciemnego. Wierzch polewamy czekoladową polewą ( wszystkie składniki polewy mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż margaryna się rozpuści).

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz