piątek, 7 kwietnia 2017

Fale dunaju z jagodami

Kolejną propozycją wielkanocną jest ciasto fale dunaju z jagodami. Lekko kwaskowaty smak jagód fajnie przełamuje słodycz ciasta.

Składniki:
ciasto
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 1/2 litra mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
oraz
- jagody ( u mnie rozmrożone)

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za upieczenie ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Na blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy najpierw białe ciasto a na to ciasto ciemne i pieczemy około 40 minut w 180 C. Gdy placek stygnie możemy zrobić krem. W połowie szklanki mleka mieszamy żółtka i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotowujemy dodając cukry. Następnie dodajemy roztrzepane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na przestudzone ciasto przekładamy połowę kremu, jagody oraz drugą połowę kremu. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.

 
 

Źródło inspiracji: Wielka księga ciast Siostry Anastazji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz