piątek, 14 kwietnia 2017

Babka herbaciano-cytrynowa

Ostatnią moją propozycją przedświąteczną jest babka herbaciano - cytrynowa. Dzięki naparowi z herbaty babka zyskuje bardzo ciekawy posmak :)

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka mocnego zimnego naparu herbacianego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 80 g rodzynek
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
lukier
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy utartym lukrem.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz