środa, 8 marca 2017

Torcik orzechowy z krakersami

Kobietki Kochane wszystkiego najlepszego z okazji Naszego Święta a tym, które tak jak Ja jeszcze tego dnia obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :)

Składniki:
ciasto
- 6 jajek
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kakao
masa
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g masła
- 120 g capuccino śmietankowego
oraz
- 2 opakowania krakersów

Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm około 35 minut w 180 C. Upieczone blaty studzimy. Gdy blaty się pieką zabieramy się za przygotowanie masy. Mleko zagotowujemy, odlewając pół szklanki. W tym odlanym mleku mieszamy mąki, cukier oraz żółtka. Rozmieszaną miksturę wlewamy do gotującego się mleka, dodajemy capuccino i wszystko chwilę gotujemy a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo przestudzoną masę capuccino. Teraz możemy zabrać się za składanie. Najpierw kładziemy ciasto ciemne, na to masa, następnie warstwa krakersów, masa, krakersy, masa, krakersy, masa oraz jasne ciasto. Wierzch dekorujemy cienką warstwa masy i posypujemy pokruszonymi krakersami.



2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ciesze się, że smaka narobiłam :) Pozdrawiam

      Usuń