piątek, 3 marca 2017

Sernik z jabłkami i rodzynkami

Ten sernik jest dla wszystkich wielbicieli sera, jabłek i bakalii. Jabłka dzięki temu, że są pokrojone w kostkę a nie podsmażone są wyraźnie wyczuwalne w smaku.

Składniki:
- 1 kg białego sera
- 25 g masła
- 3 jajka
- 1 kg jabłek
- garść rodzynek
- 1 kieliszek rumu
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 120 g cukru pudru
- 80 g kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ser dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, by nasiąkły. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny, by nie zczarniały.  Masło ucieramy z cukrami, na gładką masę. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, oraz ser, kasze mannę, proszek do pieczenia, jabłka oraz rodzynki.  Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z całą masą. Przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 30 cm x 23 cm i pieczemy około 1 godziny w 200 C.


 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz