Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
farsz
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 200 g sera białego
- 2 małe cebule
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do dłoni. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do miski wrzucamy ser biały, przestudzoną cebulkę oraz ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Możemy podawać je same, bądź posypane podsmażoną cebulką.

 
 


Komentarze