piątek, 17 lutego 2017

Pączki wiedeńskie

Tłusty czwartek już za tydzień, więc podrzucam Wam pomysł, jak go słodko spędzić :)

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 60 g masła
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
- papier do pieczenia
- cukier puder
- sok z pomarańczy

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem, cukrem oraz solą. Zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podgrzewamy mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od  ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, aż masa będzie gładka. Papier do pieczenia tniemy na kawałki i na każdy szprycą wyciskamy nieduże pierścienie. Na rozgrzany olej wrzucamy kwadraty z ciastem ( papierem do góry). Gdy ciasto odklei się od papieru usuwamy go. Pączki smażymy na złoty kolor. Gdy ostygną smarujemy je lukrem ( mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy).

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz