czwartek, 23 lutego 2017

Łezki ze śliwkami

Dzisiaj wszyscy jedzą pączki a my pieczemy i smakujemy łezki ze śliwkami :)

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 kieliszek rumu
- śliwki suszone kalifornijskie
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, mlekiem oraz płaską łyżką mąki. Następnie przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, żółtka oraz alkohol.  Całość dokładnie wyrabiamy, by gładko odchodziło od ręki i odstawiamy na 30 minut        w ciepłe miejsce, by ponownie podrosło. Następnie nabieramy ciasto, robimy wgłębienie, do którego wkładamy suszoną śliwkę, zlepiamy, formując łezkę. Smażymy je w głębokim tłuszczu a po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz