czwartek, 12 stycznia 2017

Tarta z twarogiem i bazylią

Tarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam!

Składniki:ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- sól i pieprz
nadzienie
- 250 g sera białego
- 1/2 pęczka bazylii
- 100 g śmietany 18 %
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Mąki łączymy i siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, przyprawy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Listki bazylii myjemy i miksujemy ze śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy około 40 minut w 220 C.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz