piątek, 20 stycznia 2017

Ptasie mleczko

Chcecie zrobić słodki prezent Babci i Dziadkowi? Już idę Wam z pomocą i przekazuje przepis na leciutkie ptasie mleczko :)

Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy
- 300 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
polewa
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C.  Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy do niej rozmieszany budyń i kaszę. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż do zgęstnienia. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając przestudzony budyń z kaszą. Masę przekładamy na przestudzony placek. Wszystkie składniki polewy łączymy, nastawiamy na ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Przygotowaną polewą polewamy ciasto.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz