piątek, 16 grudnia 2016

Sero - mak

Mój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) 
Składniki:
ciasto
- 125 g cukru pudru
- 125 g margaryny
- 3 żółtka
- 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mak
- 300g maku ( dwukrotnie mielimy)
- 1/2 olejku migdałowego
- 1 łyżka wódki
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 125 g margaryny
ser
- 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego)
- 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno)
- 125 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę oraz mak. Dobrze ucieramy całość. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz