piątek, 23 grudnia 2016

Delicjusz

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :)

Składniki:
biszkopt
- 10 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 250 g cukru kryształu
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
budyń
- 0,5 l mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej

- 200 g masła
- 2 galaretki cytrynowe
- 0,5 l wody
- 2 opakowania delicji

Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy porcjami po 1 żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut ( do suchego patyczka). Gdy biszkopt w piekarniku, możemy ugotować budyń. Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, odlewając odrobinę na rozmieszanie budyniu. Do rozmieszanego budyniu dodajemy mąki i całość wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę budyń a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część wykładamy połowę masy budyniowej, na to kładziemy delicje (czekoladą do dołu) i drugą część masy. Całość przykrywamy drugą połową biszkopta. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz