środa, 21 grudnia 2016

Ciastka z dziurką

Bardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka, które zawsze na święta piekła moja babcia. I teraz gdy jej już z nami nie ma ja wraz z mamą kontynuujemy tradycję ich pieczenia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka smalcu
oraz
- 3 białka
- marmolada
- gruby cukier

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka różnych kształtów. Możemy wykrawać ciasteczka pół na pół jedne okrągłe a drugie z dziurką. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy marmoladą.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz