czwartek, 10 listopada 2016

Rolada jabłkowa

Mało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :)

Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane jabłka i pieczemy przez około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i zwijamy w roladę. Roladę odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy ściereczkę i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz