piątek, 14 października 2016

Zupa krem z dyni

Nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko-wytrawna zupa dyniowa.

Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół selera
- 300 g obranej dyni
- pół pora
- 4 pomidory suszone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili ( bez pestek)
- 100 ml mleka
- sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek i  groszkiem ptysiowym.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz