Jeśli lubicie domowe pieczywo i zapach rozchodzący się po całym domu podczas ich pieczenia, to skuście się na te drożdżowe warkoczyki.
Składniki:
- 210 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki oleju
- czarnuszka
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, solą oraz połową mąki. Rozczyn odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy jajko, olej oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy je na 10 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta robimy 3 wałeczki i splatamy je w warkocze. Wierzch warkoczyków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy je około 25 minut w 180 C.
Kategorie
- Boże Narodzenie (26)
- Ciasta (43)
- Ciasta z owocami (46)
- Ciasteczka i muffinki (50)
- Desery (23)
- Drożdżowe (9)
- Książki (5)
- Lody i sorbety (7)
- Na białkach... (12)
- Na zimę... (16)
- Napoje (18)
- Obiady Mięsa i Przekąski (66)
- Pieczywo (5)
- Sałatki (30)
- Serniki (14)
- Śniadaniowo (10)
- Tłusty czwartek (8)
- Walentynkowo (3)
- Wielkanoc (19)
- Zakrapiane (4)
- Zakręcone... (7)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz