czwartek, 27 października 2016

Warkoczyki

Jeśli lubicie domowe pieczywo i zapach rozchodzący się po całym domu podczas ich pieczenia, to skuście się na te drożdżowe warkoczyki.
Składniki:
- 210 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki oleju
- czarnuszka

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, solą oraz połową mąki. Rozczyn odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy jajko, olej oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy je na 10 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta robimy 3 wałeczki i splatamy je w warkocze. Wierzch warkoczyków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy je około 25 minut w 180 C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz