piątek, 21 października 2016

Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka nie tylko ciekawie się prezentują ale również super smakują, dla wszystkich miłośników czekolady :)

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 100 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- cukier puder

Przygotowanie:
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz żółtka i ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze i pieczemy około 10 minut w 180 C.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz