środa, 14 września 2016

Zupa z cukini

Aromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :)

Składniki:
- 2 litry wody
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 średnia młoda cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- śmietana
- groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy około 10 minut i wrzucamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości cukinii. Ćwiartkę z kurczaka wyciągamy z zupy i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy groszki ptysiowe i kleks śmietany.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz