piątek, 9 września 2016

Tiramisu

Moje pierwsze Tiramisu i już teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :)

Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml mocnego naparu kawy
- 5 żółtek
- 100 ml śmietanki kremówki
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 100 ml rumu
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz