środa, 10 sierpnia 2016

Strucla wiśniowa

Wiśnie o dziwo obrodziły w tym roku, więc konfitura zrobiona i nawet na jakieś ciasto zostało. Jako, że drożdżowe uwielbiam to zrobiłam strucle wiśniową. Nieskromnie powiem, ze pyszna :)

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
nadzienie
- 500 g wiśni
- 100 g cukru

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i łączymy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, jajko oraz żółtko utarte z cukrem. Ciasto wyrabiamy wlewając stopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą wiśniową i zwijamy roladę. Roladę przekładamy na wysmarowaną blachę i pieczemy około 40 minut w 200 C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz