piątek, 26 sierpnia 2016

Lody jeżynowe

Cóż może być lepszego na upały, niż domowej roboty lody :) Dzisiaj propozycja jeżynowa.

Składniki:
- 300 g jeżyn
- 3 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem)
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany 36 %

Przygotowanie:
Jeżyny myjemy i miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno oraz białka ubijamy na sztywną pianę. Piane z białek, bitą śmietanę oraz zmiksowane jeżyny delikatnie łączymy z kremem żółtkowym. Lody wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Co godzinę mieszamy ( minimum 3 razy), by nie powstały kryształki lodu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz