Śliwki uwielbiamy wszyscy i czekamy na nie cały rok. To ciasto powstało z resztek śliwek, które nie udało nam się od razu zjeść oraz kilku jabłek :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g śliwek
- 200 g jabłek
kruszonka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzone masło. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g śliwek
- 200 g jabłek
kruszonka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przestudzone masło. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz