piątek, 29 lipca 2016

Ciasto ucierane z malinami

Ciasta ucierane często goszczą w naszym domu, bo nie dość, że są bardzo smaczne, szybkie to jeszcze można kombinować z różnymi dodatkami. Dzisiaj wersja z malinami.

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g malin

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Do masy dodajemy stopniowo jajka, skórkę pomarańczową oraz wanilię. Mąkę, sól oraz cynamon przesiewamy i porcjami dodajemy do masy maślanej. Maliny wrzucamy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę w 180 C.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz