czwartek, 9 czerwca 2016

Torcik chałowy

Dzisiaj mija 3 lata od kiedy założyłam bloga. Dziękuję za każdą chwilę spędzoną ze mną, za każde odwiedziny bloga, każdą wiadomość i każdego lajka. Dla takich momentów warto to robić jak najdłużej. Dziękuję Kochani za to, że jesteście ze mną :)

Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa chałwowa
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła
- 250 g chałwy waniliowej
masa czekoladowa
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła

- 300 g bezów

Przygotowanie:
Proporcje podwajamy i pieczemy dwa biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm, pieczemy w 180 C przez około 50 minut.
Masa chałwowa: Mleko zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy żółtka cały czas mieszając oraz mąkę. Masę ponownie nastawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzoną masę oraz chałwę.
Masa czekoladowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze, aż podwoi swoją objętość. Zestawiamy z ognia i dodajemy kakao. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy dodając rozpuszczoną czekoladę oraz masę jajeczną.

Biszkopty przekrawamy na pół, nakładamy na niego masę chałwową, następnie bezy, masę czekoladową oraz drugą połowę biszkopta. Czynność powtarzamy a wierzch dekorujemy masą czekoladową i bezami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz