środa, 18 maja 2016

Ciasto 3 BIT

Z okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was coś słodkiego :)

Składniki:
ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g margaryny
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru
krem
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 litra mleka
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 g masła
oraz
- 1 puszka masy krówkowej
- orzechy włoskie

Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy galaretkę w proszku. Masło rozcieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na pierwszy placek wykładamy 3/4 puszki masy krówkowej, na to drugi placek, masę budyniową oraz trzeci placek. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy krówkowej i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz