piątek, 22 kwietnia 2016

Żurawinowe bułeczki

Jeśli szukacie pomysłu na drugie śniadanie bądź po prostu na małe co nie co, to te bułeczki wpisują się tu idealnie. Nie dość, że mięciutkie, drożdżowe to jeszcze po brzegi wypełnione żurawiną.

Składniki:
- 20 g  świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 jajko

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną letniego mleka. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dokładamy rozczyn oraz resztę mleka i całość zagniatamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, żurawinę i ponownie zagniatamy.  Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Dłońmi formujemy nieduże kulki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz