środa, 6 kwietnia 2016

Chałka z waniliową kruszonką

Dzisiaj cały dzień chodziło za mną coś słodkiego, ale nic z masami, bo po świętach mam lekki przesyt. Mając w lodówce paczkę drożdży zakręciłam chałkę. I muszę przyznać, że już mało co zostało, bo ciepła chałka z masełkiem smakuje wszystkim :)

Składniki:
ciasto
- 275 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 6 łyżek ciepłej wody
- 60 ml mleka
- 50 g cukru
- szczypta soli
kruszonka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z połową cukru, letnim mlekiem oraz 20 g mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy resztę mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota bądź ręcznie. Jajko ucieramy z cukrem, po czym większość dodajemy do ciasta drożdżowego ( odrobinę zostawiamy do posmarowania chałki). Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy wałki i zaplatamy warkocz. Odstawiamy go na 30 minut w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę łączymy. Wyrośniętą chałkę smarujemy resztą jajka, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180 C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz